Wanneer je geboren wordt heb je geen directe voorkeur voor koekjes, chocola of ijs. Door op te groeien in een omgeving waar deze producten volop verkrijgbaar zijn en geassocieerd worden met plezier en genot zouden we langzaam verslaafd raken aan vette, suikerrijke en zoute voeding. Nieuw onderzoek laat zien dat het echter mogelijk is je hersenen meer te laten genieten van gezonde, minder calorierijke voeding.
Door: Miriam van Reijen
Het genotcentrum onder de loep 
In een onderzoek, uitgevoerd door het Amerikaanse Energy Metabolism Laboratory, werden 8 deelnemers met overgewicht onderworpen aan een dieet. Het dieet bestond uit vezelrijke producten met een lage glycaemische index. Ook kregen ze oefeningen om hun eetgedrag te veranderen. Zes anderen functioneerden als controlegroep. Voor, tijdens en na het onderzoek werd de hersenactiviteit van de deelnemers gemeten. Met name de putamen, onderdeel van de basala ganglia, werd uitvoerig bekeken. Dit is een deel van de hersenen dat ook gezien wordt als het genotcentrum.
Minder zin in zoet 
De resultaten waren duidelijk: De deelnemers lieten na zes maanden meer activiteit in dit hersendeel zien wanneer ze calorie-armere voedingsmiddelen aten dan voor het gewichtsbeperkende dieet. De mate van genot die ze ervoeren bij calorie-rijkere voedingsmiddelen was juist afgenomen. De onderzoekers concluderen dat een gezond dieet niet alleen een verandering teweeg brengt op de weegschaal maar ook je voorkeur voor bepaalde voedingsmiddelen kan aanpakken. De klassieke theorie die stelt dat het vrijwel onmogelijk is eetverslavingen tegen te gaan, werd volgens de onderzoekers met deze studie weerlegt.
Bron
Deckersbach T et al 2014. Pilot randomized trial demonstrating reversal of obesity-related abnormalities in reward system responsivity to food cues with a behavioral intervention. Nutr & Diab 1:4